Digital Studio, Amsterdam

 

 

Van standaard kantoor naar inspirerende studio

Voor de Nederlandse vestiging van een internationaal technologiebedrijf transformeerde Ideal Projects een standaard kantoor in een inspirerende en huiselijke werkomgeving met een hoog ‘studio-gehalte’. Het kantoor van het technologiebedrijf is gevestigd in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam-Overamstel, waar tot 2003 de kauwgoms van Maple Leaf werden gemaakt. In de jaren daarna is de fabriek getransformeerd tot een bedrijfsverzamelgebouw voor met name creatieve bedrijven. De opdrachtgever zat al in de Kauwgomballenfabriek, maar nam een soortgelijk bedrijf op de verdieping erboven over. Beide verdiepingen zijn bovendien deels split level. Ideal Projects, dat al eerder interieurs voor het technologiebedrijf ontwierp, kreeg de opdracht het kantoor te verbouwen en opnieuw in te richten.

De vraag van de opdrachtgever was “ontwerp een Flagship kantoorinterieur waarbij samenwerken, ontmoeten en klant experience centraal staan. De opdrachtgever wilde een digital studio sfeer,meer kleur en warmte in het industriële pand. De entree verhuisde van de tweede naar de eerste verdieping, waar bezoekers worden ontvangen bij de ontvangstbalie en luxe koffiebar. “Deze verdieping is heel klantgericht, het bedrijf laat hier zien wat het allemaal kan”, zegt Machielsen. “Er komen vaak groepen die een route door het gebouw volgen, waarbij ze worden ontvangen in de Lobby space met daarin beeldschermen en een robot. De lobby wand is voorzien van beeldschermen welke de nieuwste ontwikkelingen laten zien.” Bikvanger bij de entree de Formule 1-auto die hier staat opgesteld. Die staat er tijdelijk, maar de kleur van de auto – een petrol groenblauw – was een belangrijke bron van inspiratie voor het interieurontwerp en paste bij de branding van het bedrijf. De kleur komt onder meer terug in de vaste meubels welke zijn afgewekt met Verde Fenix en een topblad van gespikkeld Feelgood Plastics. De lobby space kan worden afgesloten met een gordijn van Vescom. Machielsen: “Dat zorgt voor openheid, flexibiliteit en verzacht het industriële karakter van het gebouw. Bovendien versterken de gordijnen het ‘studio-idee” en dragen bij aan de akoestiek. De petrol kleurtonen komen ook terug in de grote tapijt eilanden in de hoge open midden ruimtes. De kleden zijn van de serie ‘watercolors’ uit de Highline Express Arts & Crafts Collection van Ege. Machielsen: De kleden zijn een beetje Monet-achtig, net als het waterachtige gradiënt verloop van de “raceauto.” Het middengebied op de eerste verdieping vormt een plein met verschillende soorten plekken voor ontmoetingen, met uiteenlopende modellen stoelen, krukken, fauteuils en tafels in een uitnodigende mix. “Alles is hier flexibel”, zegt Machielsen, “en kan worden weggehaald voor bijvoorbeeld grote bijeenkomsten.”

Tegenover de bestaande houten volume ontwierp Ideal Projects een nieuwe grote tribunetrap, de Arena, die werd vervaardigd van antracietkleurig Viroc – cementgebonden vezelplaten die stevig genoeg zijn om erop te lopen. De Arena wordt gebruikt voor onder meer bijeenkomsten en trainingen, en kan eveneens worden afgesloten met een gordijn. Onder de Arena zijn hergebruik phoneboots geplaats, op een felgele accent kleurige gietvloer die mooi contrasteert met het antraciet van de trap.

Naast de Arena is de Makersspace, een soort laboratorium waar studenten van technische universiteiten geavanceerde en futuristische apps en technologieën voor het bedrijf ontwikkelen; ook deze ruimte maakt deel uit van de klantenroute, die er uitleg krijgen over de ontwikkelingen. Vanwege het budget en hergebruik als uitgangspunt zijn de meeste glazen wanden hergebruikt, daarnaast zijn voor sommige semi openruimtes gordijnen gekozen in plaats van wanden. Aan het ontmoetingsplein is nog een presentatieruimte, de ‘Emergence Room’ waarin rondom beelden worden geprojecteerd. De ruimte wordt afgesloten met grote zwart gordijn waarvoor Ideal Projects een fel geel kader ontwierp.

Akoestiek

In het kantoor hingen ontsierende akoestische plafondeilanden; die werden verwijderd en voor de akoestiek werden blokjes foam aangebracht in het nu weer zichtbare oorspronkelijke cassettenplafond. In de ontvangstruimtes op de 1e verdieping en is het plafond geschilderd in zacht olijfgroen. Dit zorgt voor een meer menselijk gevoel bij binnenkomst, vanwege het hoge industriële plafond in de rest van het kantoor. De verlichting werd overal geüpgraded, waarbij veel pendellampen werden vervangen door DALI-gestuurde ledlijnen en RGB-spots. Op de 1e verdieping hangen vooral trackrails voorzien van RGB-spots waarmee veel kan worden aangelicht.

Hergebruik

Het uitgangspunt was zoveel mogelijk hergebruik meubilair en refurbished ofwel second life furnuture. In het ontwerp is er een mooie balans gezocht tussen nieuwe meubels op de representatieve zones en meer hergebruik in de vergaderruimtes en voor de regulieren werkplekken. De opdrachtgever wilde ook niet dat het te netjes zou worden. Daarom staat op een aantal plekken vintage meubilair.” De oude receptiebalie werd omgebouwd tot een informeel overleg zitje. Van de hergebruikte bureaus werd de opstelling veranderd in een speelse opstelling, zoals rondom een maatwerk plantenbak. Overal in het pand staat planten, vanwege het binnenklimaat en voor contrast met technologische karakter van de ruimte

 Aardetinten

Het werkcafé met daarbij een uitgebreide lunch pantry en bar is gesitueerd op de tweede verdieping. Machielsen verteld dat de manier waarop een ruimte is vormgegeven, de materialen die zijn gebruikt, de toegepaste kleuren, enzovoorts bepalen in hoge mate het karakter van een ruimte. Al deze factoren beïnvloeden op hun beurt de gevoelens en het handelen van de mens die in de betreffende ruimte werkt. In Feng Shui is samen eten het element aarde en daarom heeft Machielsen deze bewuste keuze gemaakt voor het toepassen van aarde tinten.

Voorheen bevond de pantry zich onder de tussenverdieping in een lage donkere ruimte. Het plafond van de ruimte was bekleed met een zwart akoestisch plafond en het pantry blok was ook zwart. Machielsen heeft de nieuwe pantry en bar verplaats naar een hoge lichte ruimte met veel daglicht via de glazen gevel. Juist de de functie samen lunchen in treincoupé banken en aan bistro tafels zijn geplaats onder het lagere plafond, voor meer geborgenheid en sfeer. Boven de bar hangen grote poten met hangplanten – geen echte hier, omdat ze te hoog hangen om te bewateren.

Publicatie

de Pi / juni 2022 publicatie de Pi

PROJECT GEGEVENS:

Project naam:

International Technology Company

 

Bureau:

Ideal Projects

 

Omschrijving:

Kantoor en Renovatie

 

Plaats:

Amsterdam

 

Doorlooptijd:

juni 2021 t/m september 2021

 

Oplevering:

september 2021

 

 

   

Projectteam:

Bruno Vermeersch (architect), Iefke Machielsen (interieurarchitect), Richard de Melker, (tekenaar) Jaap Bosma (maatwerk tekenaar) Beate van Baal (projectleider) Erwin Chaltin (projectleider)

 

Fotograaf:

Ronald Smits 

 

Oppervlakte:

2405m² 

 

Reacties zijn gesloten.