LEEUWENBURG

INFO:

Dit interieur project is van OIII architecten, waarbij ik vanaf het concept ontwerp t/m de uitvoeringsfase heb meegewerkt aan de verdere vormgeving van het ontwerp.

ONTWERP:

Het interieur ontwerp betreft 2 vleugels van de opleidingen: Productdesign en Aviation. Het ontwerp is open en transparant met lange zichtlijnen over de vleugel. Door een indeling in een tweetal zones, wordt ondanks de transparantie toch een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de openheid en beslotenheid van de verschillende ruimten en plekken.

De twee zones kenmerken zich door een sterk verschil in uitstraling en materialisering.
De open zone, gelegen in het hart van de verdieping over de totale lengte van de vleugel, kent een industriële uitstraling door het gebruik van onder andere een metalen strekplafond en industriële verlichtingselementen. De meer besloten zone daarentegen kent een zakelijkere uitstraling. In de materialisering en detaillering van het ontwerp is gekozen voor een innovatieve en eigentijdse uitstraling, gekenmerkt door onder andere strakke materialen, zichtinstallaties (verlichting) en één accentkleur fluoriserend geel.

De open zone:
Bij het betreden van de afdeling vanuit het hoofdtrappenhuis van de Leeuwenburg loopt men de open zone van de afdeling op. Naast de functie als verkeers- en ontmoetingszone biedt deze zone plaats aan enkele individuele – en groepswerkplekken. Enkele vliegtuigstoelen bieden plaats om even te gaan zitten en eventueel kort wireless te werken met een laptop of touchpad. Naast deze individuele plekken biedt de ruimte plek voor een achttal semi-afgesloten groepswerkplekken, de zogenaamde treincoupés voorzien van een LCD-scherm. Ondanks de openheid van de ruimte, kunnen groepen in deze treincoupés toch redelijk ongestoord samenwerken. Langs de randen van deze zone zijn enkele facilitaire voorzieningen gepositioneerd, zoals een tweetal kopieercorners. In het hart van de zone bevinden zich een tweetal projectruimten, die plaats bieden aan 12 personen.
Deze ruimten zijn bijzondere objecten op de verdieping door het geel gekleurde glas.

De besloten zone:
Rond de open middenzone, bevindt zich langs de gevels de besloten zone. Deze zone biedt plaats aan een zeer gevarieerd aantal individuele – en groepswerkplekken; deels gesloten en deels open, een bibliotheek en een docentenwerkruimte. De groepswerkplekken bestaan uit zowel projectruimten voorzien van LCD-scherm, welke deels afgesloten worden door glazen wanden, als uit projecttafels in een open studielandschap. Naast de groepswerkplekken bevinden zich in de besloten zone diverse individuele werkplekken. En naast enkele werkplekken in het open gebied, ook enkele besloten stiltewerkplekken waar geconcentreerd gewerkt kan worden. De docentenruimte bevindt zich op de kop van de vleugel en heeft behalve een groot aantal basiswerkplekken, tevens een lange tafel waar docenten elkaar ontmoeten en waaraan men even kort kan werken. Ook bevindt zich in de docentenruimte een printer.

PROJECT GEGEVENS:

Project naam:

Leeuwenburg

Bureau:

OIII architecten

Omschrijving:

Onderwijs 

Plaats:

Amsterdam

Opdrachtgever:

HVA, Bureau Nieuwbouw

Projectteam:

Anouk Dekkers (projectarchitect) en Iefke Machielsen

 

Michael Hoogland en Yves Sellam 

Werkzaamheden:

Interieur opdracht (renovatie)

Oplevering:

april 2012

Reacties zijn gesloten.