RECHTBANK

INFO:

Aan deze interieur studie heb ik gewerkt tijdens mijn dienstverband bij Architecten van Mourik. Vanaf de concept fase t/m de werktekeningen fase was ik betrokken bij het ontwerp. Mijn functie was assistent ontwerper en de project architect was Piet Grouls..  

De Rechtbank Rotterdam is gevestigd aan de voet van de Erasmusbrug, op de “linker” oever van de Maas. Dit gebied, de Kop van Zuid, is een voormalig haventerrein. Rotterdam realiseert daar een tweede stadshart, met duizenden woningen en talrijke grootstedelijke voorzieningen.

De opgave was een nieuw kantoor concept waarbij de rechters/advocaten ieder een eigen één of twee tweepersoonskamer heeft. Het uitgangspunt voor het concept is de “toga” want  deze staat symbool voor de identiteit van de rechters/advocaten. In de huidige situatie hingen deze toga’s her en der in het gebouw, eenzaam aan een kapstok in een hoekje. Vanuit het concept hebben wij de vertaalslag gemaakt door de toga’s te etaleren annex exposeren en te  koppelen aan de vaste kasten wanden.  De gebouw structuur vroeg om een A-symmetrisch plattegrond indeling waardoor er twee verschillende type vaste kastenwand zijn ontstaan.

Beide zijde A is de kastenwand haaks gepositioneerd aan de gevel. De kastenwand kan om en om worden gespiegeld en de twee toga’s hangen aan de achterzijde van de kastwand. Bij zijde B staat de kastenwand parallel aan de gevel en loopt men via de kastwand de werkkamer binnen. De kastenwand is voorzien van een soort etalageraam waar achter de toga’s worden opgehangen.  Op deze manier ontstaat er door A-symmetrische indeling een natuurlijke oriëntatie die er voorheen niet was. De gang wanden zijn geheel van glas zodat er meer licht kan reiken in de midden gang zone. 

PROJECT GEGEVENS:

Project naam:

Rechtbank Rotterdam / Studie

Bureau:

Architecten van Mourik

Omschrijving:

Kantoorgebouw (cellen kantoor)

Plaats:

Rotterdam

Opdrachtgever:

Rechtbank Rotterdam

Projectteam:

Piet Grouls en Iefke Machielsen 

Werkzaamheden:

Interieur opdracht

Reacties zijn gesloten.