VERPLEEG / ZORG UNIT

OPDRACHTOMSCHRIJVING: 

Ontwerp verblijfsunit voor een verpleegtehuis, bestaande uit 2x verpleegunit (2x25m2 ) die op een inventieve manier kan worden “omgekeerd tot een zorg unit voor 1 persoon (50m2).Deze units moeten onderling geschakeld kunnen worden.

DOELGROEP:

Senioren, hulpbehoevende cliënten en langdurige revalidatie patiënten. 

CONCEPT:

“Eigen huis in grote stad” 

OMSCHRIJVING:

De verpleegunit annex zorgunit heeft een neutraal ontwerp en is volledig voorzien van maatwerk meubilair maar laat ook ruimte om persoonlijke meubilair te plaatsen. De vaste kastenwanden zijn enigszins flexibel waardoor men kan spelen met de compositie van de ruimte. De basis kastenwand is opgebouwd uit een standaard garderobe paneel en vervolgens begint de neutrale houten kastenwand.

De twee verpleeg units worden gescheiden door een flexibele wand welke is opgebouwd uit twee onderdelen. Deel één staat naast het hoofdeinde van het bed zodat een bedlegerig persoon zijn noodzakelijke persoonlijke spullen kan opbergen in de wand. Deel twee heeft een geïntrigeerd tafelblad wat men kan uitklappen om zo ruimte te besparen.

Het ombouwen van een verpleegunit naar zorgunit is een eenvoudige handeling. De flexibele ruimte scheidende (midden) wand wordt opgesplitst waarbij onderdeel één op de plek komt van één van de garderobe panelen en onderdeel twee wordt gedraaid in de ruimte zodat er een open zorg unit ontstaat. Één van twee entree deurpanelen van de voormalige verpleegunit wordt haaks op het sanitaire blok geplaatst. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de zorg unit en ontstaat er in de gang zone een duidelijk verschil tussen een verpleegunit en zorgunit.

Daarnaast ontstaat er een dynamisch beeld in de gangzone doordat de entreepanelen niet allemaal in dezelfde richting staan. Qua opslag hoeft men alleen het overgebleven garderobe paneel op te slaan.  

De unit heeft zowel een voor als een achterzijde, net als dat een gebouw een voor en achterzijde hoort te hebben. Hierdoor is de unit flexibel inzetbaar en hoeft niet perse gekoppeld te zijn aan een gebouw (stramien). Hierdoor kan zonder een ingrijpende verbouwing het pand onderdak bieden aan een andere gebruiker of functie.

 

Concept: “Eigen huis in grote stad”
Ontwerper: Iefke Machielsen
Jaar: 2005

 

 

Reacties zijn gesloten.